Výživa kojenců v 6. a 8. měsíci jasně a přehledně

Výživa kojenců v 6. a 8. měsíci jasně a přehledně

Základní body
• Pokračujte v kojení podle potřeby dítěte.
• Dávejte dostatečné dávky pestré stravy bohaté energií 2-3krát denně.
• Dávejte dítěti jídlo ke žvýkání do ruky.
• Nechte dítě, aby se zkoušelo krmit samo, ale pomáhejte mu.

Kojení
• Stále kojte tak často a tak dlouho, jak dítě vyžaduje. Když dítě dostává příkrm častěji a ve
větším množství, už může chtít kojit méně často a kratší dobu než při výlučném kojení, ale
mateřské mléko stále zůstává důležitou součástí stravy.
• Maminky ve studii z roku 2004, které úspěšně kojily více než 9 měsíců, kojily průměrně
4,8krát denně, a tedy nevyměňovaly jednu mléčnou dávku po druhé z celkového denního
počtu 5 za příkrm tak, jak je to obvykle popisováno v doporučeních o zavádění příkrmu.

Pokud nekojíte
• Postupně zvyšujte množství příkrmu, až v průběhu asi 2 týdnů nahradí celou první mléčnou
porci.
• Pak postupně nahrazujte druhou a třetí mléčnou porci příkrmem.
• Nezapomeňte, že dítě nadále potřebuje asi půl litru pokračovacího mléka denně. Postupně
začněte nahrazovat část mléka mléčnými výrobky.

Jaké potraviny
• Jakmile se dítě naučí krmení lžičkou, přidávejte postupně nové chutě: další druhy zeleniny,
ovoce a další druhy potravin.
• Podávejte pyré z více druhů zeleniny nebo ovoce.
• Postupně zařaďte maso do příkrmu 6krát týdně a zvyšte jeho množství z 1 na 2 polévkové
lžíce na dávku. Maso je důležité jako zdroj železa. Červené maso má více železa než bílé a
játra a jiné vnitřnosti ještě více než červené maso
• Jednou týdně podávejte místo masa vařený vaječný žloutek. Vejce vařte 10 minut natvrdo.
Mohou v nich být salmonely, původci průjmu, proto je nedávejte vařená naměkko nebo
dokonce syrová.
• Do ovocného pyré můžete později přidat neslazený bílý jogurt.
• Začněte podávat kaše – není třeba rozlišovat, zda obsahují lepek či ne. Lepek obsahují
všechny u nás běžné obilniny kromě rýže a kukuřice.
• Výhodné je podávání kupovaných instantních kaší určených pro děti tohoto stáří, protože
jsou obohaceny některými minerály a vitaminy. Zejména je důležité jejich obohacení železem
a zinkem, což jsou minerály, kterých může být v kojenecké stravě nedostatek.

Jaká konzistence a jak podávat
• Aby si dítě zvyklo na novou potravinu, je dobré přidat novou chuť, například maso do již
známého pokrmu – zeleninového pyré.
• V prvním období bude kašovitý příkrm řidší, protože jej dítě bude ze lžičky spíše sát.
• Jakmile se dítě naučí spolknout příkrm ze lžičky, podávejte příkrm ve formě husté kaše.
• Jídlo spíše rozmačkávejte než mixujte.
• Dítě většinou nepřijme novou potravinu hned, ale zvyká si na její chuť teprve po
opakovaném nabízení. Ponechte dítěti volnost při zkoušení nové potraviny. Pokud ji dítě
odmítá, zopakujte nabídku po 1-2 dnech. Někdy je to třeba zkoušet po malých množstvích i
více než desetkrát.
• Doba krmení nemá přesáhnout 15-30 minut, pokud není dítě nasyceno, nabídněte mu prs.
• S rozvojem jemných pohybových funkcí ruky a prořezáváním zubů začínají být kojenci
schopni vzít do ruky potraviny, dát si je do úst a žvýkat. Aby se dítě naučilo žvýkat, je velmi
důležité, abyste mu takové potraviny, například kousek rohlíku nebo chleba, nabízela.

Kolik
• Nechte dítě, aby si samo určilo množství jídla, které sní. Nucení k větším dávkám vede často
k odmítání jídla nebo dokonce ke zvracení. Dítě si neoblíbí potravinu, po které mu bylo
špatně nebo je do ní nuceno.
• Povzbuzujte dítě k jídlu, ale nenuťte jej, aby snědlo všechno, co má na talíři – jinak si
navykne, že množství potravy, kterou má sníst, je spíše dáno tím, co má na talíři, než aby
vnímalo své vnitřní pocity hladu a sytosti.
• Tato doporučení platí v průběhu celého dětství.

Nedávejte, nedělejte:
• Stále nepřislazujte a nesolte.
• Nepodávejte obyčejné neupravené kravské mléko.
• Nedávejte tvaroh do jednoho roku věku – má příliš mnoho bílkovin. Našim dětem bílkoviny
nechybí, naopak mívají jich nadbytek.
• Zdravé kojené dítě nemusí potřebovat přídavky tekutin asi do 10. měsíce.
• Nepodávejte žádné malé pevné kousky potravy špatně rozpustné slinami, které mohou děti
vdechnout. U dětí mladších než 4 roky je největší riziko dušení při jídle. Nejnevhodnější jsou
oříšky, kousky syrové mrkve nebo jiné zeleniny, celé bobule hroznového vína, tvrdé bonbony.
Ale i jiné potraviny mohou vyvolat dušení, jestliže jsou v ústech ve velkém množství.

share